The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

NAD – Újabb audiofil legenda az Extreme Audio „istállóban”

Az immár az egyik legnagyobb minőségi audio forgalmazónak számító, töretlen lendülettel és tempóval fejlődő Extreme Audio az idei őszre újabb audiofil nagyágyúval erősítette választékát; egy olyan gyártóval amit, azt hiszen, egyetlen igazi hi-fi rajongónak sem kell bemutatni.

A hazai audiofilek között is nagyon népszerű NAD 1972-ben alakult meg a valódi hi-fi kultúra kialakulásának hajnalán. Alapítóinak az volt a célja, hogy kiváló minőségű, de megfizethető készülékeket tervezzenek és gyártsanak, ami valójában egy igen nehéz célkitűzésnek számított. Abban az időben ugyanis a legtöbb neves elektronika szinte megfizethetetlenül drága volt, az elérhető áru készülékek választéka pedig jórészt az elektronikai óriáscégek gyenge minőségű produktumaiból állt. A NAD alapítóinak merész terve azonban végül egy igazi, mind a mai napig tartó siker sztori lett, egy eltökélt kis Dávid harca az audio ipar Góliátjai ellen.

Amikor Marty Borish a NAD ügyvezető igazgatója felkérte Bjorn Erik Edvardsen hangmérnököt a cég készülékeinek megtervezésére ösztönösen egy kiváló döntést hozott. Az Edvardsen által vezetett a kreatív csapat ugyanis nagyon hamar jelentős helyet teremtett a piacon a megfizethető, kiváló minőségű elektronikák teljesen új kategóriájának. Edvardsen úgy vélte, hogy egy megfizethető erősítőt tud készíteni, amely a legkorszerűbb technikákat használja fel, és kizárólag a jó hangzás lényeges elemeire összpontosít. Tervének megvalósítása érdekében új módszereket kezdett tesztelni a tranzisztorok, vezetékek és egyéb alkatelemek kombinálására és konfigurálására, hogy létrehozza első erősítőjének prototípusait. Ezek az első készülékek kialakításukban és gyártásukban még kissé ugyan nyersek voltak, de egyértelműen jobban szóltak, mint az árkategóriájuk hasonló erősítői. Ennek köszönhetően szinte azonnal felkeltették az audio rajongók, a forgalmazók és néhány befektető figyelmét, és ezzel meg is nyitották az utat a NAD termékek megjelenése felé.

A kezdetben Londonban, az Egyesült Királyságban működő NAD folyamatosan bővülő mérnöki csapata Edvardsen vezetésével megszállottan kísérletezett és finomította a terveket, keresve azt a pillanatot, amikor úgy érezhetik, hogy egy nyertes megoldással rendelkeznek. Ennek a munkának volt a csúcspontja a történelem legkelendőbb hi-fi erősítőjének, a NAD 3020-nak a létrehozása. Ez természetesen ugyanolyan fontos fordulópont volt a NAD számára is, mivel Edvardsen és a NAD márka is olyan kultuszszerű rajongást ért el, amely mind a mai napig fennmaradt.

NADC316v2sztereoerosito1 1

A 3020-as erősítő sikerét újabb népszerű készülékek és iparági elsőségek követték. A 6100-as kazettás magnó volt a világ első Dolby C lejátszója, míg a NAD 5200 a világ egyik első prémium CD játszója lett. A későbbi M2 újradefiniálta a digitális erősítési kategóriát, és sok audiofil előítéletét megváltoztatta, miszerint a digitális erősítés nem tud minőségi hangot biztosítani. Ezeket a termékeket a NAD laboratóriumai által kifejlesztett technológiák támasztották alá, amelyeket néha külső technológiai partnerekkel együttműködve valósítottak meg. Moduláris felépítés, HybridDigital, DirectDigital, Enhanced Ambience Recover System (EARS) és a SoftClipping, számos más technológia mellett, amely öt évtizeden keresztül képviselte a NAD kutatási és fejlesztési képességeit.

Manapság a NAD fejlesztőcsapata kanadai székhellyel működik és Edvardsen egyik legközelebbi munkatársa és védence vezeti, akik továbbvitte Borish és Edvardsen örökségét, ma is azt vallva, a hogy forrás hű hangnak elérhetőnek kell lennie. Filozófiájuk szerint minden általuk készített terméknek jobban kell szólnia, mint az elődjének, ezért a fejlődés garanciájaként sohasem adnak ki olyat a kezükből, amely nem teljesíti ezt a kritériumot.


Extreme Audio
Tel: 1/7867-422
www.extremeaudio.hu